Καταλήψεις - Διαδηλώσεις παντού!

Sorry αν σας χαλάμε τη παράσταση... 

Kαι εκεί που όλα ήταν έτοιμα για το τηλεοπτικό show του ανοίγματος των σχολείων, και εκεί που τα παγουρίνο και οι μάσκες-πανωσέντονα είχαν παραταχθεί δίπλα σε παπαδαριά και πολιτευτές για να υποδεχτούν τους/ις μαθητ(ρι)ες στη τάξη, ήρθαν αυτά τα «κωλόπαιδα» οι καταληψίες να μας χαλάσουν τη παράσταση... Γιατί μόνο σαν κακοστημένη παράσταση μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το ξεδίπλωμα της πολιτικής του υπουργείου για την διαχείριση της πανδημίας μέσα στα σχολεία. Μια παράσταση ικανή να μας εξοργίσει σε κάθε σκέλος της: 

 #0 Το πολλά υποσχόμενο prequel των περσινών κινητοποιήσεων

Η αντιπαράθεση των μαθητ(ρι)ών με το Υπουργείο δεν προέκυψε από το πουθενά. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες που δώσαμε πέρυσι μαθητές-φοιτητές και εκπαιδευτικοί απέναντι στα νομοσχέδια του Υπουργείου για την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, την αναγραφή της διαγωγής στο απολυτήριο, την επιβολή της κάμερας μέσα στην σχολική αίθουσα κ.α. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες που δίνει τόσα χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ουσιαστικές αυξήσεις στην απαξιωμένη δημόσια εκπαίδευση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι και οι νέες αλλαγές στο περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών στα σχολεία είναι ένα κομμάτι μόνο από το γαϊτανάκι της αναδιάρθρωσης στην εκπαίδευση που χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζει και απαξιώνει τον δημόσιο, καθολικό και δωρεάν χαρακτήρα της. Απέναντί της και απέναντι σε κάθε ταξικό φραγμό μέσα κι έξω απ’ τη σχολική αίθουσα, το εκπαιδευτικό κίνημα έχει πετύχει και θα συνεχίσει να πετυχαίνει νίκες ενωμένο και οργανωμένο από τα κάτω. 

#1 Η πάροδος του «τι 15 τι 25 μαθητές ανά τάξη» και του «Φιλότιμου απέναντι στον COVID-19» 

Και ενώ από τις περσινές κινητοποιήσεις μεσολάβησε η καραντίνα, η εφαρμογή της τηλε-εκπαίδευσης και οι καλοκαιρινές διακοπές, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση συνολικά, όχι μόνο δεν μερίμνησαν για να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επίλυση των άμεσων προβλημάτων στην εκπαίδευση, αλλά αντίθετα ξεκίνησαν το δούλεμα. Τι κι αν ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα και να καλυφθούν τα κενά, τι κι αν προειδοποιούσαν οι υγειονομικοί ότι με την κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ (για την ενίσχυση του οποίου η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο) ο συνωστισμός μαθητών θα είναι «υγειονομική βόμβα», τι κι αν οι εκπαιδευτικοί είχαν περάσει τα όρια της αντοχής τους για να καλύψουν μόνοι τους τις αυξημένες απαιτήσεις της τηλε-εκπαίδευσης. Το υπουργείο απεφάνθη: Παγουρίνο, Φιλότιμο και κακοφτιαγμένα διαγράμματα που εξηγούν ότι 25 μαθητές/αίθουσα=μικρότερο κακό από 15μαθητές/αίθουσα. 

#2 Η πρώτη πράξη του δράματος: συκοφαντία και καταστολή 

Και αφού ούτε αυτό ήταν αρκετό για να προλάβουν τις δίκαιες αντιδράσεις μαθητών, γονιών εκπαιδευτικών η οποία εκφράστηκε μέσα από ένα μαζικό κύμα καταλήψεων πανελλαδικά και την προκήρυξη των πρώτων απεργιών της χρονιάς, η κυβέρνηση άφησε το καρότο για να πιάσει το μαστίγιο. 

Από τη μία μέσα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ διεξάγει μανιώδη αγώνα συκοφαντίας των μαθητικών καταλήψεων ως φύρδην μίγδην «καταλήψεις ψεκασμένων ενάντια στις μάσκες». Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι πράγματι σε ένα μειοψηφικό κομμάτι αυτού του αυθόρμητου κινήματος έχουν παρεισφρήσει ακροδεξιές-συνωμοσιολογικές γκρούπες που πίσω από το πιασάρικο σύνθημα του «όχι στη μάσκα φίμωτρο» πάνε να περάσουν την εθνικιστική του ατζέντα, μπορούμε να εκτιμήσουμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι για μία ακόμα φορά τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του μαθητικού κινήματος θα τους πετάξουν στο περιθώριο όπου ανήκουν. Το απέδειξε πρόπερσι όταν οι πρωτοβουλίες του Schools are antifa (και όχι μόνο) δώσανε μάχη αντίστασης απέναντι στους μακεδονομάχους, το αποδεικνύει καθημερινά στο δρόμο και το πεζοδρόμιο. Στα πολυεθνικά μας σχολεία δεν χωράνε οι ρατσιστές, οι εθνικιστές και όσοι άμεσα ή έμμεσα τους κάνουν πλάτες. Όσες καταλήψεις γίνονται με αίτημα “όχι στην μάσκα”, πρέπει να μετατραπούν σε καταλήψεις που να διατρανώνουν ότι “η μάσκα δεν φτάνει μόνο για την προστασία μας”. 

Από την άλλη βιάζονται να εφαρμόσουν το μοναδικό μέτρο που εφάρμοσαν στην εντέλεια μέσα στη πανδημία: την καταστολή. Έτσι βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη να έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας από τη ΓΑΔΘ, για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, ύστερα από παραγγελία της εισαγγελέως ανηλίκων Θεσσαλονίκης Δήμητρας Τσιαρδακλή, στοχεύοντας με αυτό το τρόπο στην καταστολή των εστιών αγώνα που δημιουργούνται στα σχολεία μέσω των διεκδικήσεων μαθητ(ρι)ιών και εκπαιδευτικών. Την πρώτη απάντηση την έδωσε το κίνημα με την μαζική πορεία στη πόλη την Τρίτη 23/9 αλλά σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια. Όσο για τη μονόπλευρη αυστηροποίηση των μέσων αστυνόμευσης και περιορισμού της κυκλοφορίας που στοχοποιούν άμεσα την νεολαία και τον τρόπο ζωής της έχουμε να δηλώσουμε ότι το αντικατασταλτικό κίνημα που αυτό το καιρό αναπτύσσεται θα περάσει από πάνω τους. 

Το φινάλε θα ‘ναι δικό μας και θα ‘ναι φαντασμαγορικό! 

Το μαθητικό κίνημα δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις απειλές του κράτους. Θα συνεχίσει τον αγώνα του γιατί τα αιτήματά του είναι δίκαια και τα αγκαλιάζει ήδη η κοινωνία. Η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν έχει λεφτά για την παιδεία και την υγεία. Υπάρχουν όμως για πολεμικούς εξοπλισμούς για την πολεμοκάπηλη πολιτική του ελληνικού κράτους στα σύνορα, για “δωράκια” στους κλινικάρχες και στα κανάλια. Όλοι και όλες εμείς : οι εργαζόμενοι, οι μαθήτ(ρι)ες, οι φοιτητ(ρι)ές, οι πρόσφυγες, οι εκπαιδευτικοί/ες αντιλαμβανόμαστε το πόσο αναλώσιμοι είμαστε για τις πολιτικές τους. Έχουν το θράσος να μας χρεώνουν ότι εμείς θα φταίμε αν κολλήσουμε κορονοϊό ενώ, ως εργαζόμενοι/ες στοιβαζόμαστε στα μέσα μεταφοράς για να πάμε στην δουλειά μας, ως φοιτήτ(ρι)ες δεν ξέρουμε εάν θα πάμε στις σχολές θα έχουμε εγγυημένα υγειονομικά μέσα προστασίας και ως μαθητές ασφυκτιούμε σε αίθουσες των 25 και 30 ατόμων χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας και περίθαλψης. 

Τους απαντάμε ότι το μαθητικό κίνημα δεν θα δεχθεί τις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των εισαγγελέων στους αγώνες του. Θα απαντήσει στα ψέματα των καναλιών που προβάλλουν μια ψεύτικη εικόνα για τις μάχες του και θα σπάσει την λεγόμενη δημοφιλία της κυβέρνησης. Θα κατέβει στον δρόμο διεκδικητικά για τα δικαιώματα του. 

● Κοινό μέτωπο παιδείας και εργασίας, κοινό μέτωπο μαθητ(ρι)ών και φοιτητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εκπαίδευση και στην εργασία, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. 

● 15 μαθητές σε κάθε τάξη 

● Προσλήψεις μόνιμων καθηγητών, ιατρών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Να γίνουν μόνιμοι όλοι οι αναπληρωτές. Πρωτόκολλα ιατρικής προστασίας στα σχολεία. 

● Καμία εισαγγελική δίωξη απέναντι σε καταλήψεις, καμία εισβολή μπάτσων από αυτές. Να μην βρουν χώρο οι φασίστες στις καταλήψεις. 

● Χορήγηση μασκών, αντισηπτικών στους καθηγητές και στους/στις μαθήτ(ριες). Μαζικά τεστ για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. 

● Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και των πανελλαδικών και ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές 

Όλοι και όλες στις καταλήψεις και στις μαθητικές διαδηλώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.