Να κάνουμε αυτό τον περίεργο Νοέμβρη να αξίζει να τον θυμόμαστε


 Το πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, αυτή η απαγόρευση δεν θα τηρηθεί

    Με ευθύνη της κυβέρνησης βρισκόμαστε στην καρδιά του δεύτερου και πιο τρομακτικού κύματος της πανδημίας. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης καταρρέει στα μάτια όλου του κόσμου που αντιλαμβάνεται τις δολοφονικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στα νοσοκομεία. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού στα σχολεία, στα ΜΜΜ, στους εργασιακούς χώρους. Τα μόνα μέτρα που πάρθηκαν ήταν αυτά για την περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην στέγη και φυσικά την ενίσχυσης των σωμάτων ασφαλείας. Η καταστολή όπως την γνωρίσαμε την άνοιξη, έρχεται αναβαθμισμένη τώρα με τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς στο Γαλάτσι, την εισβολή στο Παράρτημα στην Πάτρα και φυσικά την επιλογή του γενικού lock down και ό,τι σημαίνει αυτό για τις ελευθερίες μας.

Η πανδημία, πέρα από τις καταστροφικές της επιπτώσεις κοινωνικά, δίνει ένα επικίνδυνο άλλοθι στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Η ιδεολογική προπαγάνδα και “υγειονομική” τρομοκρατία μετατρέπουν το πρόβλημα της κυβέρνησης σε όπλο για την επίθεση σε συλλογικές διαδικασίες αλλά και το κίνημα συνολικά. Χαρακτηριστικά η ανάδειξη των συγκεντρώσεων της δίκης της ΧΑ -μεταξύ άλλων- για την υπερμετάδοση του ιού. Με πρόσχημα όλα αυτά προωθείται η αστυνομική τρομοκρατία στο δρόμο, με προκλητική χρήση του “πορειονόμου” για απαγόρευση πορειών πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πάντως, ο υπουργός Μ. Χρυσοχοίδης μας καθησυχάζει για τα παραπάνω δηλώνοντας πως “η αστυνομία είναι το ΕΣΥ της προστασίας μας στην πανδημία”. Στόχος είναι να εφαρμόζεται η νεοφιλελεύθερη ατζέντα χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις και να στοχοποιηθεί συνολικά η νεολαία, με την απείθαρχη και ανεύθυνη συμπεριφορά της, που βγαίνει μαζικά στις πλατείες, τις πορείες και οργανώνει “κορωνοπάρτυ”.

Καμία απορία δε δημιουργεί το αβίαστο κλείσιμο των σχολών από την αρχή μάλιστα της ακαδημαϊκής χρονιάς. Αυτό φυσικά εξυπηρετεί την επίτευξη στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση του ασύλου και η διάλυση του φοιτητικού κινήματος, εν απουσία του ίδιου. Η επίθεση στις δομές και τους ζωτικούς χώρους του φοιτητικού συνδικαλισμού κλιμακώνεται με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Άλλωστε και από την πρώτη καραντίνα είδαμε εισβολές ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ ή ΔΕΛΤΑ στην ΦΕΠΑ. Με τον τρόπο αυτό πανεπιστημιακή αστυνομία θα πλαισιώσει την μέχρι τώρα “τυπική” κατάργηση του ασύλου. Μάλιστα, η κυβέρνηση βρήκε πάτημα στο λιντσάρισμα του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, όπου μάλιστα η προβληματική και φοβική στάση της πλειοψηφίας της αριστεράς έμμεσα νομιμοποίησαν την κυβερνητική ρητορεία για τα παραπάνω, αλλά και την επικήρυξη της εν λόγω ομάδας.

Η κυβέρνηση όπως πάντα βρίσκει έρεισμα στις αντιδραστικές διοικήσεις των σχολών. Το αντιδραστικό στρώμα πολλών πρυτάνεων και μεγαλοκαθηγητών οι οποίοι δεν βγάζουν άχνα για την υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά τώρα διαμαρτύρονται ή  απέχουν για ...μία ταμπέλα. Καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα αστυνόμευσης και νομιμοποιούν την κατασταλτική πολιτική. Η πρυτανεία του ΕΜΠ αποφάσισε κεκλεισμένων των θυρών, ότι το Πολυτεχνείο θα έχει lock out από τις 13 Νοέμβρη με «λήψη μέτρων ισχυρής φύλαξής του» από δυνάμεις καταστολής. Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, η οποία πάρθηκε παρακάμπτοντας τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, τους εργαζόμενους του ιδρύματος και τους φοιτητικούς συλλόγους και αποτελεί πρόκληση για όλο το λαό.

Η όξυνση της καταστολής δεν είναι καθόλου συγκυριακή. Δεν αφορά δηλαδή μόνο την ανάγκη που έχει η κυβέρνηση να τσακίσει τις αντιδράσεις για να μπορέσει να επιβάλει αντεργατικά μέτρα. Κάθε κυβέρνηση προσπαθεί  να υπονομεύσει την μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου και να αλλοιώσει την σημασία της εξέγερσης του 1973. Η Νέα Δημοκρατία δεν επιμένει τυχαία στην “θεωρία των δύο άκρων” και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Προσπαθεί να εκπληρώσει τους ευσεβείς πόθους της αστικής τάξης που θέλει να πάρει ρεβάνς απέναντι στον λαό και την ιστορική μνήμη των αγώνων του. Αποτελεί αγκάθι για την αστική τάξη το γεγονός ότι το αντιφασιστικό κίνημα τσάκισε την Χρυσή Αυγή και για αυτό χτίζουν το αφήγημα του “αριστερόστροφου φασισμού”.

Το φοιτητικό και εργατικό κίνημα πρέπει μαζί με όλη την πληττόμενη κοινωνία πρέπει να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους. Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου πρέπει να δώσει ηχηρό μήνυμα ενάντια στην καταστολή και τα σκυλιά που έχει αμολήσει στους δρόμους ο Χρυσοχοϊδης. Ενάντια συνολικά στην τρομοκρατική αξιοποίηση της πανδημίας, δίνουμε αυτή τη μάχη τώρα και όχι αργότερα. Αυτός ο Νοέμβρης να μην μείνει στην μνήμη μας ως ο μίζερος μήνας της καραντίνας. Να τον θυμόμαστε ως το μήνα που δεν υπακούσαμε, που δεν σκύψαμε το κεφάλι. Αγώνας για ζωή και όχι για τα κέρδη τους!

        Πολυτεχνείο ανοιχτό για τους αγώνες και για όλο τον λαό!

     Όλοι/ες στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.